Yle Radion 1:n rakastettu Riston Valinta täyttää 15 vuotta. Merkkivuosi huipentuu 19. marraskuuta ohjelman juhlakonserttiin Helsingissä Kallion kirkossa.

Musiikkitoimittaja Risto Nordell on toimittanut ohjelmaa radioon viikottain 15 vuoden ajan. Juhlakonsertin kynnyksellä esitimme Ristolle kolme kysymystä.

Miten ohjelma aikanaan sai alkunsa?

”Toimitin ennen Riston Valintaa 10 vuotta ohjelmaa nimeltään Luostarin puutarhassa. Siinä soitin ainoastaan keskiajan, renessanssin ja barokin musiikkia. Ohjelmassa ei puhuttu muusta kuin musiikista.

Riston Valinta syntyi tarpeesta laajentaa Luostarin puutarhan aihepiiriä. Halusin soittaa minulle tärkeätä musiikkia – parasta mahdollista musiikkia, kuten minulla on tapana sanoa – joka ei rajoitu pelkästään niin sanottuun vanhaan musiikkiin. Niinpä Riston Valinnassa soivat nyt sulassa sovussa niin 1500-luvun renessanssipolyfonia kuin vaikkapa Kaija Saariahon tai Einojuhani Rautavaaran musiikki. Puheenaiheet ovat myös laventuneet. Musiikin lisäksi puhun esimerkiksi veneistä, merestä, purjehduksesta, hapanjuurileivonnasta, putkiradioista, kirjallisuudesta, kuvataiteista tai vaikkapa matkoistani Italiaan.”

Miten juhlakonsertin ohjelma on valittu?

”Juhlakonsertin ohjelmasta vastaavat Tommi Niskala ja Ville Urponen antamieni ehdotusten pohjalta. Minun toiveisiini kuuluvat muun muassa konsertin alun ja lopun Bachin urkuteokset sekä Joonas Kokkosen urkuteos Lux Aeterna. Toivoin myös, että Kallion kantaattikuoro laulaisi minulle rakasta ortodoksista musiikkia.”

Risto Nordell pitelee käsissään pyydystämäänsä sikaa

Mikä on lempimusiikkiasi?

”Elämäni tarkoitus on musiikki (ja kalastus!). Minulle tärkeintä musiikkia Bachin lisäksi on 1500-luvun säestyksetön kirkkomusiikki sekä saksalainen varhaisbarokki. Ilman niitä, räntäsateista Saaristomerta ja pulskien mammasiikojen mätiä, elämäni laatu huonontuisi ratkaisevasti.

Olen syvästi kiitollinen mahdollisuudesta saada juhlia Riston Valinnan 15-vuotista taivalta yhdessä Tommi Niskalan, Kallion kantaattikuoron ja Ville Urposen kanssa!”

Tervetuloa Kallion kirkkoon 19.11. klo 18!

Riston Valinta 15 vuotta, Juhlakonsertti Kallion kirkossa

Risto Nordell, juonnot
Ville Urponen, urut
Tommi Niskala, tenori
Kallion Kantaattikuoro


Vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa.

Yleisradio taltioi konsertin ja se lähetetään Yle Radio 1:ssä perjantaina 25.11. klo 19.02.